Model van de Maand: Mariska

Model Mariska

Iedere maand vragen we één van onze modellen of zij iets willen vertellen over hun ervaringen als model bij Echtemensen.com. Deze maand in de spotlight: Mariska!

Hoe lang doe je al modellenwerk?

“In 2004, ik was toen 34 jaar, begon ik met modellenwerk. Dat is op dit moment dus ruim 12 jaar geleden. Ik ben er eigenlijk heel makkelijk ingerold met veel aanmoediging vanuit mijn omgeving. Een goede kennis van me was ontwerpster van een heel leuk kinderkledingmerk en mijn kinderen stonden af en toe model voor haar kleding. Al snel begon ze ook met een dameslijn en tja…toen kwam dus de vraag of ik daar model voor wilde zijn. Wat twijfelachtig en na lang aandringen zei ik uiteindelijk ja (want stiekem vond ik het natuurlijk spannend maar ook superleuk!) en gek genoeg kwam al snel van het één het ander. De fotograaf van de shoot adviseerde mij om me in te schrijven bij een bureau. Op mijn leeftijd? was mijn eerste reactie… ja, zeker! Ik probeerde eerst voorzichtig een bureau te benaderen, maar was eigenlijk gelijk aangenomen en had binnen een week mijn eerste covershoot voor een magazine en binnen een maand zo’n 5 leuke opdrachten. Het ging vanaf het begin eigenlijk bizar snel en ik kreeg er zo’n plezier in dat ik me bij meerdere bureaus ging inschrijven, tegelijkertijd kreeg ik ook enkele verzoekjes van bureaus met de vraag of ik me bij hun wilde inschrijven. En zo begon een heel nieuw avontuur en kwam ik er al snel achter dat ik dat avontuur heel erg leuk vond om te doen! ”

Hoe ben je bij Echtemensen.com terecht gekomen?

“In maart 2010 schreef ik me in bij Echtemensen en deed ik mijn eerste opdracht voor hen, dat was voor Anbos schoonheidsspecialisten. Daarna volgde al snel heel veel andere leuke opdrachten. Hoe ik precies met Echtemensen in aanraking ben gekomen weet ik niet meer. Maar wat ik me nog wel erg goed herinner is dat er gelijk zo’n goede klik was met de mensen die er werkte. Het eerste contact verliep natuurlijk via Ruth en Ruth kwam ik ook al snel tegen op verschillende shoots. Zo leerde we elkaar een beetje beter kennen. De persoonlijke benadering van Echtemensen – zowel naar model als klant – sprak me enorm aan en vind ik nog steeds heel sterk. Ik heb al een aantal hele leuke stagiaires en medewerkers zien komen en gaan, maar hoop dat dit hun handelsmerk en kracht zal blijven. Want dit is een mooi tegenwicht in de wat ‘vluchtige en oppervlakkige contacten’ die er ook soms zijn in de modellenwereld. Zeker nu er ook vaak ‘modellen’ geregeld worden via social media en zonder bureau’s. Ik heb het gevoel dat de medewerkers van Echtemensen mij echt kennen en weten wat mijn sterke kanten zijn als model en waar ik dus het beste voor ingezet kan worden. Zo kan je tot een goede match van klant en model komen.”

Wat is het gekste dat je hebt meegemaakt tijdens een shoot?

“Vanaf het begin heb ik van elke opdracht bijgehouden wie de fotograaf en visagiste/styliste was etc. Waarom? …geen idee, maar nu na vele honderden opdrachten en terugkijkend in dat document komt er een grote glimlach op mijn gezicht want aan elke shoot heb ik wel mooie herinneringen en heb ik veel grappige, leuke, ontroerende, hilarische en onvergetelijke momenten meegemaakt. De ‘struggles’ met verschillende weersomstandigheden zijn me het meest bijgebleven: in de vrieskou in je huidkleurige string op de hei staan en je hijsen in 10 verschillende zomersetjes…met 40 graden een paasbrunch houden terwijl de chocolade paashazen in bruine plasjes veranderen…een taart met slagroom vasthouden bij een prachtige gestylede tafel voor een cover van een jubileumnummer… en dat met windkracht 9!! De hele taart zat in mijn haar en alles vloog van de tafel op het grasveld, maar wat hadden we een lol en een schitterende foto! En ja… van die momenten dat je als grap even een gekke bek trekt tijdens de shoot (voor een kookboekje met een vis van een halve meter in je hand) en dat je dan later ontdekt dat ze nou net die foto hebben gebruikt voor de voorkant…;-) ”

Hoe vind je het om jezelf terug te zien op beeld?

“Nou…. dat is nog wel een dingetje. Ik ben niet snel tevreden en ben heel kritisch op mezelf. Natuurlijk is het grappig om jezelf terug te zien op een billboard, tv of in een magazine in de wachtkamer van de dokter, maar mijn omgeving is vaak enthousiaster dan ik zelf. Ik leg mijn focus meer op het proces en geniet tijdens het werk van de mensen om me heen. Ik blijf het geweldig vinden om met verschillende talentvolle mensen samen te werken en iets moois neer te zetten. Ieder vanuit zijn eigen vakgebied. Ik vind het ontzettend leuk dat uit diverse samenwerkingen enkele waardevolle vriendschappen zijn ontstaan. Natuurlijk leuk als je dan vaker met elkaar werkt en elkaar regelmatig tegenkomt, want een goede samenwerking zie je terug op de foto’s. ”

Waar houd jij je naast modellenwerk nog meer mee bezig?

“Naast het modellenwerk ben ik moeder van twee zoons van 17 en 20 en ben ik getrouwd met een superlieve man. Ik werk twee dagen als Intern Begeleider in het onderwijs en daarnaast werk ik als Coach en Trainer bij een Pedagogisch bureau. Ik geef veel teamtrainingen, groepstrainingen aan kinderen en ik coach individuele leerkrachten. Je bent nooit te oud om te leren en ik wil mezelf altijd blijven ontwikkelen. Daarom volg ik cursussen die een aanvulling zijn op mijn werk en start ik binnenkort met een volgende opleiding. Dit alles met modellenwerk combineren is een hele uitdaging af en toe, maar ik geniet van alles wat ik kan doen en wat er op mijn pad komt.”

Heb je nog tips voor beginnende modellen?

“Ik krijg altijd heel veel vragen van (beginnende) modellen en maak daar altijd graag tijd voor. Ik vind het leuk om modellen op weg te helpen en te adviseren. Naast de gebruikelijke tips die iedereen op internet kan vinden, heb ik er één die ik echt heel belangrijk vind en graag mee wil geven: Een goede foto komt tot stand door goed teamwork. Investeer dus als model in deze samenwerking en realiseer je dat jouw houding op de set hierin een grote rol speelt. Plezier, energie, enthousiasme, inzet, jezelf zijn, een positieve houding en uitstraling leveren daar een positieve bijdrage aan en komen het resultaat ten goede. Probeer daarnaast jezelf te verplaatsen in de klant, naar welk beeld is hij/zij op zoek? Welke uitstraling en sfeer moet de foto krijgen? Wat is jouw rol hierin als model? Maar het belangrijkste is … geniet van wat je doet want dat straal je uit op de foto’s!”

Geef een antwoord

1